Összes találat megtekintése “” kifejezésre Összes találat
Termék javaslatok:
Nincs találat
Összes találat megtekintése “” kifejezésre Összes találat

Poliuretán elszívó tömlők

Cégünk fő tevékenységi körébe tartozik a hidraulika- és ipari tömlők kis- és nagykereskedelmi értékesítése, ezért ebben a termékkörben blog sorozatunk első cikkeként az egyik legsokoldalúbb tömlőt szeretnénk bemutatni, a poliuretán tömlőket.

Számtalan iparág, ezernyi felhasználás


Ezen tömlő típusok fontos szerepet játszanak a különböző iparágakban, sokan nem is gondolnák, hogy milyen sok felhasználási módozatra gyártják őket.

A poliuretánokat közel száz éve, 1937-ben fejlesztette ki Otto Bayer és csapata. A poliuretánoknak azóta is töretlen a fejlesztésük, hiszen felhasználásuk szerteágazó. Az iparban számos helyen megtalálhatóak tömítésként, szigetelőanyagként, tömlők alapanyagaként, illetve hosszan sorolhatnánk a további ipari módozatokat. Alapvetően ipari elszívó tömlőknél két csoportját használják: az éter és az észter alapú poliuretánt, attól függően, hogy milyen tulajdonságokat kell előnyben részesíteni az adott ipari felhasználás során.

 

Éter alapú poliuretán elszívó tömlők tulajdonságai:

 • kiváló ellenállóképességgel rendelkeznek a hidrolízissel és mikrobákkal szemben
 • magas kopásállóság jellemzi őket
 • rendkívül hajlékonyak és nagy szakító szilárdsággal bírnak
 • UV rezisztensek
 • alacsonyabb hőmérsékleten is megtartják rugalmasságukat
 • gyártástechnologiájában, ha megfelelő adalékokkal látják el, akkor közel azonos mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint az észter alapú változatok

 

Észter alapú poliuretán elszívó tömlők tulajdonságai:

 • magasabb üzemi hőmérsékletet képesek elviselni
 • kiváló a kopásállóságuk és di-elektromos szilárdságuk
 • gyártástechnologiája olcsóbb, mint az éter alapú tömlőké

 

A fejlődő gyártástechnológiák során, illetve az egyre speciálisabb igények kielégítésére a mérnökök nem csak a fizikai tulajdonságait módosították, mint például a falvastagság méret, illetve a spirál anyagát (réz, acél, műanyag) hanem különböző segédanyagok felhasználásával anyagszinten is befolyásolni tudták mind a fizikai (hajlítási sugár, keménység, rugalmasság) és kémiai (vegyszerek-kemikáliák, UV rezisztencia) tulajdonságát a gyártott tömlőknek. A XXI. században az egyes szektorokban megtalálható ipari egységek szinte végtelen számú sokfélesége megköveteli, hogy az adott applikációra specializált tömlőkkel álljanak elő a gyártók. Íme néhány példa az ipari szegmensekre vetítve: Az élelmiszer- és gyógyszeripar számára elengedhetetlen, hogy FDA vagy EU 10/2011 megfelelősségű PUR tömlőket használjanak, amelyek érintkezhetnek a gyógyszerek és élelmiszerek alapanyagával. A vegyiparban, ahol gyúlékony anyagok is előfordulhatnak megkövetelhetik a robbanásbiztos (ATEX) tanúsítványt. A fém vagy műanyagiparban előforduló tömlőknél általában szükségszerű, hogy magasabb hőfokot viseljen el a fal anyaga, továbbá a koptató hatásoknak is jobban ellen kell álljon.

 

Milyen típusú poliuretán tömlőt válasszak az Optimit-től?

A pontos válasz attól függ, hogy milyen felhasználásra szánjuk a tömlőt. Cégünknél elsősorban poliuretán-éter anyagú elszívó tömlőket tartunk raktáron. Mivel ezek a leginkább univerzálisnak mondható típusok, az ipar széles skáláján megállják helyüket a faipartól a feldolgozóiparig és a mezőgazdaságban is, ezért is ezek az általános felhasználású PUR tömlők.  

A hozzájuk adott segédanyagok, illetve a gyártástechnológia során módosított szénláncok miatt közel azonos kopásállóságra lehet szert tenni, mint az észter alapanyagból készült változatnál, mindemellett az öregedése is lassabb.

Ettől függetlenül előfordulhat olyan terület és applikáció, ahol kevésbé szükséges az, hogy mikróba álló legyen és extra hajlékonysággal rendelkezzen, viszont a kopásállóság tekintetében a legmagasabb ellenálló képesség kell rendelkezniük, mint például aszfaltmaró gépek elszívó tömlői és egyéb erősen koptató granulátumokhoz melyek előfordulhatnak a műanyagipar- és fémiparban is.

A harmadik jelentősebb terület, ahol a PUR tömlők nagy relevanciával fordulnak elő, az élelmiszer- és gyógyszeripar. Itt követelmény az FDA vagy egyéb élelmiszerbiztonsági tanúsítvány megléte, hiszen étellel és gyógyszeralapanyaggal érintkezik a tömlő belső fala. Az általunk forgalmazott termékeknek a gyár által hivatalosan kiállított kioldódásvizsgálatát mellékeljük.

 

Speciális esettanulmányok:

Generikumokat előállító gyógyszergyárban NH4CL (ammónium-klorid) pneumatikus szállítása megfelelő tömlőt igényel. Az ammónium-klorid szilárd formában kristályos anyag, melynek a koptató hatása jelentős. Vizes oldata savas kémhatású. Pára hatására a sókristályok nagyobb darabokká is összeállhatnak, amit mechanikai behatásokkal szükséges porítani. A tömlő felé támasztott igények:

 • koptató hatásoknak való fokozott ellenállás
 • hajlékonyság a korlátozott helyiségméret miatt
 • földelhető legyen az elektromos kisülés elkerülése végett
 • FDA szabványoknak való megfelelés (a földelő és merevítő vezeték is egyben rozsdamentes acélból készült réz helyett)

 

Kőolaj feldolgozóiparban szükség lehet gőzök- és gázok elszívására is. Általánosságban elmondható, hogy ezen ipari területeken szinte minden eszköznek robbanásbiztosnak kell lennie, tehát az ATEX tanúsítvány megléte szinte kötelező érvényű. Alkalmanként előfordulhat, hogy ezen gőzök- és gázokban olajpermet is jelen lehet. Az alkalmazáshoz választott tömlőnek a következőket kellett teljesítenie:

 • ATEX tanúsítvány
 • olajálló- és vegyszerálló belső tömlőfal
 • hosszú élettartam és UV rezisztencia a fenntarthatóság érdekében

 

Természetesen, ha egyéb speciális kérések/kérdések merülnek fel, kérje szakértő kollégáink segítségét a +36 (30) 70 46 746 telefonszámon, vagy e-mailben az info@optimit.hu címen!

 

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.