Összes találat megtekintése “” kifejezésre Összes találat
Termék javaslatok:
Nincs találat
Összes találat megtekintése “” kifejezésre Összes találat

Bevezetés a hidraulika olajok világába

Miért fontos megismerni a hidraulika olajokat? Hogyan osztályozzuk őket? Mit érdemes tudni a hidraulika olaj típusairól? Blogbejegyzésünkből kiderül!

A hidraulika olajok használatával azért is érdemes tisztában lenni, hogy ne okozhassanak kárt a hidraulika rendszerben a nem megfelelően kiválasztott típusok.

A hétköznapokban gyakran találkozhatsz a hidraulika vagy hidraulikus kifejezéssel. De nem biztos, hogy tisztában vagy azzal, hogy pontosan mit jelent, vagy a szó honnan ered.

A hidraulika tömlőkkel, és azzal, hogy miként kapcsolódik egy-egy tömlő típus az Optimit kínálatához, egy másik blogbejegyzésünkben foglalkoztunk. Most visszamegyünk az alapokhoz, és a hidraulika kifejezéstől indulunk!

 

A hidraulika és a hidraulikus rendszerek alapjai

A hidraulika kifejezés a görög “hydro” (vagyis víz) és szintén görög “aulos” (vagyis cső) szavakból ered. Most, hogy már tudjuk, honnan ered a hidraulika szó, értsük meg magát a kifejezést.

Hidraulika alatt értünk minden olyan műszaki ismeretet és folyamatot, amely erőt vagy mozgást generál különféle folyadékok irányításával.

A leggyakrabban használt hidraulikus rendszerek olajhidraulikán alapulnak, ehhez különféle olajokat - például ásványolajat, szintetikus olajat, növényi olajat - használnak.

Egyes területeken poli-glikolt vagy észtereket alkalmaznak; ezek nehezen gyúlékony vagy tűzálló folyadékok.

 

A hidraulika olajok tulajdonságai

Azok számára, akik először találkoznak a hidraulika olaj kifejezéssel, eláruljuk, hogy ezzel az olajjal nem sütni fogunk, hanem óriási energiát továbbítani, melynek segítségével tonnás nehézségű tárgyakat lehet elmozdítani. A hidraulika olaj szerepei közül a legfontosabb az energiaátvitel, ami mozgás során szabadul fel.

 A hidraulika olajok alapvető feladatai:

- a hajtó és hajtott egység közötti erőátvitel

- a keletkező hő elvezetése

- az egymáson elmozduló alkatrészek közti súrlódás csökkentése

- rendszerkopások minimalizálása

- a rendszertisztaság megőrzése a mechanikai elszennyeződésekkel szemben

 

Miképp osztályozzuk a hidraulika olajokat?

Elsősorban a viszkozitás, másodsorban a teljesítményszint, harmadsorban pedig az összenyomhatóságuk szerint. A viszkozitás a folyadék folyással szembeni ellenállása - ez fejezi ki, hogy egy motorolaj milyen könnyen áramlik.

Amíg nem szerzünk saját tapasztalatot a hidraulika olajok használatában, addig hihetetlennek tűnik, hogy a rosszul kiválasztott hidraulika olaj viszonylag rövid idő alatt mekkora kárt tehet egy tömlőben vagy magában a hidraulika rendszerben. Míg a tenger hullámainak évszázadokba telik, hogy elkoptassa a sziklákat, addig a működésben lévő hidraulika olajnak mindössze pár hétre, hogy elkoptassa a hidraulika tömlőt, ha a tömlő munkanyomása kisebb, mint ami a hidraulika rendszer működtetéséhez szükséges. Ezért folyamatosan figyelnünk kell hidraulikus rendszerünk teljesítményét, működését.

A viszkozitás alapos megválasztása kulcsfontosságú, mivel a rossz döntés meghibásodáshoz vezethet. Pontosabban a nem megfelelő viszkozitással rendelkező olajok  súrlódásnövekedést okozhatnak, ami alacsonyabb teljesítménnyel jár. Ennek eredményeképp idő előtt elkophatnak a hidraulika alkatrészek, és a tömítések mentén elkezdhet szivárogni az olaj.

A túl kicsi viszkozitás megnöveli a résveszteségeket. A kenőfilm vékony, könnyebben leszakad, ezért a kopásvédelem csökken. Ennek ellenére a hígfolyós olajat a sűrűbbel szemben előnyben részesítik, mert a csekélyebb súrlódás csökkenti a nyomás- és teljesítményveszteséget.

Növekvő viszkozitással a folyadék belső súrlódása nő, és a hőfejlődés okozta nyomás és teljesítményveszteség nagyobb lesz. A nagy viszkozitás következménye a megnövekedett súrlódás, amely különösen a fojtási helyeken nagymértékű nyomásveszteséget és melegedést okoz. Ezáltal a hidegindítás és a légbuborékok kiválasztása nehezebbé válik, és fokozódik a kavitáció.

Kavitáció okozta sérülés

Nyári olajokra rendszerint a növelt viszkozitás jellemző, hogy az olaj ne legyen hígfolyós, és a kenőfilm ne szakadjon le. Téli olajokra pedig az alacsonyabb viszkozitás, hogy az olaj ne legyen túl sűrűfolyós, hogy a hidegindítás is sikeres legyen.

A teljesítményszintet az adalék hozzáadására vonatkozó tulajdonságok alapján határozhatjuk meg. Nem szabad elfelednünk, hogy a hidraulika olaj tulajdonságai használat közben módosulhatnak, ezért a következőkre kell figyelnünk annak érdekében, hogy megállapítsuk, hogy a rendszer jól működik-e:

-       rezgésszint

-       zajszint

-       hőmérséklet

A hidraulikus rendszer akkor működik jól, ha ezek az értékek nem emelkednek, vagy nem emelkednek túlzottan!

 

Mi különbség a hidraulika olaj és a hidraulika folyadék között?

A hidraulika olaj és a hidraulika folyadék olyan kifejezések, amelyeket gyakran felcserélnek, pedig nem feltétlenül jelentik ugyanazt!

Míg a hidraulika olaj egy folyadék, a hidraulika folyadék nem csak olajból, hanem más folyadékokból is állhat, beleértve a vizet, a víz és olaj emulziókat vagy éppen a sóoldatokat. A hidraulika olaj olajokból és olyan adalékanyagokból áll, amelyek az erőátvitelt biztosítják, miközben kenő- és hűtőfolyadékként is működnek. Az olaj széles hőmérséklet-tartományban hatékony, és csökkenti a kopást, a rozsdaképződést és a korróziót az olyan iparágakban, mint a mezőgazdaság, a bányászat és az építőipar.

A hidraulika folyadékot gyakran hasonló célból használják, mint az olajat, de szélesebb körben alkalmazzák az autórendszerekben, például az automata sebességváltókban, a fékrendszerekben és kormányzásban. A repülőgép-rendszerekhez elengedhetetlenek a hidraulika folyadékok. A folyadék kiválasztásánál kiemelkedően fontos a viszkozitás.

A hidraulika olajokat és folyadékokat a következő szabványok szerint jelöljük: ISO 6743/4 és DIN 51524. A legelterjedtebb szabvány, amivel találkozni fogunk, az az ISO.

A viszkozitást a folyadékok ISO viszkozitási osztályának a száma jelöli. A legtöbbször használt ISO viszkozitás a 32, 46 és 68, de előfordul 22-es és 10-es is.

A hidraulika folyadékok közül a leggyakrabban használt típus az ISO HM vagy DIN HLP szabvány ISO VG 46-os viszkozitással, vagyis HLP 46-os hidraulika folyadék. Ezt a típust sok targoncában, emelőhátfalak hidraulikus rendszerében, autóemelőben alkalmazzák. Manapság előfordul, hogy a fent említett szabványról áttérnek az ISO HV vagy DIN HVLP szabványra. Ezt olyan hidraulikus rendszernél szokták megtenni, ami mobil, és emiatt a szabadban is dolgoznak vele hideg időben.

 

Hasznos tippként íme, pár információ a hidraulika olajok cseréjének ciklusairól

A hidraulika olajok cseréhez a hidraulikus berendezések használati útmutatója adja a legjobb iránymutatást. Az irányelvek a gyártótól és a gép típusától függően változnak. Például a legtöbb rakodó gépnél a szakértők az 1000 óránkénti cserét javasolják hidraulika olajok esetén.

A hidraulika olaj várható élettartama a rendszer működési hőmérsékletének függvénye. Általában egy optimálisan összehangolt rendszerben elérhető a 4-6000 üzemóra akkor, ha a keringési szám elég magas, és kielégítő a rendszer szellőztetése is. Ellenben egy +5 °C fokos rendszerhőmérséklet-emelkedés a hidraulika olaj tulajdonságainak megváltozását okozza. Akár 8%-os hatásfok csökkenést okozhat, azaz veszteséget jelent.

Az elhasználódott olaj veszélyes hulladéknak számít, ezért csere után a fáradt (hidraulika) olajat gyűjtsük össze, majd adjuk le egy veszélyes hulladékokat gyűjtő pontnál, vagy hívjunk egy ezen anyagok begyűjtésével foglalkozó céget és adjuk át a használt olajat megsemmisítésre vagy újrahasznosításra!

 

Ha kérdésed van akár a hidraulika olajokról, akár egyéb termékeinkről, hívd ügyfélszolgálatunkat a +36 30 70 46 746 számon, ahol munkatársaink készséggel állnak rendelkezésedre!

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.